SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Helsingborgs IF

Centralskolan i Perstorp

Fotboll integrerat i schemat på Centralskolan i Perstorp

Centralskolan årskurs 7-9 erbjuder tillsammans med Perstorps kommun och HIF fotboll integrerat i skolschemat. Vår fotbollsakademi finns för alla som är intresserade av att kombinera skola med fotboll på skoltid. Vill du utvecklas både i skolan och på fotbollsplanen? Då har vi ett koncept som passar dig!

2022 startade vi vår fotbollsakademi och kommer inför varje läsårsstart inneha plats för 26 elever i den. Uttagning sker genom antagningsprovspel där vi ger eleverna möjlighet att visa upp sina fotbollsfärdigheter.

Om fotboll på skoltid
Vid tre tillfällen per vecka tränar du fotboll med utbildade fotbollstränare från Helsingborgs IF. Fysisk aktivitet genom fotboll ger en ökad koncentrationsförmåga och kan i det längre perspektivet således också öka måluppfyllelsen i skolan. För att optimera detta lägger vi i schemaläggning stor vikt vid att eleverna ska ha tyngre teoretiska pass i så nära anslutning som möjligt till fotbollspassen. Vi tränar cirka en kilometer från skolan och avsätter tid för att eleverna ska kunna transportera sig till och från träningarna. Väljer eleverna att cykla ska cykelhjälm, enligt lag, användas.

Alla blir inte fotbollsproffs. Vi vill belysa vikten av att arbeta med sitt reguljära skolarbete då utbildning är nyckeln till framtiden oavsett ålder. Skolarbetet kommer alltid i första hand och vårt mål är att alla elever ska nå fullständiga gymnasiebetyg för att på så sätt inneha stor valmöjlighet till vidare studier. Detta innebär att eleverna har stort ansvar för sin utveckling både i skolan och på fotbollsplanen.

Är du född 2009-2011 och intresserad av fotboll på skoltid?
Kontakta stefan.olsson@perstorp.se.

 

Martin Biärsjö  - Akademichef HIF
Filbornaskolan
HIF har sedan början på 1990-talet samarbetat med Filbornaskolan med en tydlig målsättning att få fram fler och bättre elitfotbollsspelare till föreningen. Då klubben märkte att spelare som i unga år blev A-lagsspelare hade svårt att hinna med både skola och elitsatsning, startades det 4-åriga programmet.

Detta med syfte att förbättra möjligheten till bra studieresultat kombinerat med en framgångsrik elitsatsning i fotboll. För HIF som allsvensk fotbollsförening är det av stor vikt att skapa förutsättningar för våra spelare att nå nationell elit, utan att ge avkall på skolan och detta möjliggörs på ett bättre sätt med det 4-åriga gymnasiealternativet.

Målsättningen är att utveckla spelarna både på och utanför plan, att ge en stabil social och skolmässig grund samtidigt med elitsatsning på fotboll.
 
Fotboll
 
- Träning bedrivs på Olympia mån 8.00, tisd och torsd, 10.00.
 
- Ansvariga för träningsupplägg är HIF:s egna tränare för berörda åldersgrupper U19 och U17.
 
- Med HIF-tränare som ansvariga skapas bättre förutsättningar att få en fotbollsmässig helhetsbild, då skolträning blir en tydlig och integrerad del av helhetsbilden för den individuella spelarutvecklingen.
 
- Den dagliga fotbollsträningen är individ och utvecklingsorienterad med ”Spelaren i centrum” tanken som en nyckelfråga.
 
- Spelare som tillhör A-truppen eller som skall lyftas från HIF Akademi för A-träning har samma träningstid som A-laget tisdagar och torsdagar, 10.00. A-laget kan också vid snabbt behov hämta spelare från skolträningen.
 
Skola
 
- Alla unga spelare som satsar på att bli elitspelare skall ha ”två ben” att stå på. Den fotbollsmässiga och skolan. Skulle inte elitsatsningen slå fullt ut är det för individens framtid viktigt att skolan fungerar så att man möjliggör en bra civil framtid.
- Idrottsprogrammets lärare har många egen bakgrund från elitidrott och det finns kontinuitet på lärarsidan över tid.
- Elev, förälder, skola och HIF har en överenskommelse att om elev riskerar underkänt i något ämne kan träningstid användas för att nå godkänd nivå.
 
Resultat
 
- I den A-trupp som 2011 vann SM-guld, hade 13 av 25 A-kontrakterade spelare gått på Filbornaskolans fotbollsgymnasium.
 
- 4 spelare från Filborna har representerat A-landslaget i officiella FIFA och UEFA matcher.
 
- 12 spelare från Filborna har representerat Sverige i A-landslag vänskapsmatcher och U-21 UEFA landskamper.
 
- 10 spelare från Filbornaskolan har blivit utlandsproffs.
 
- HIF har genom åren sålt spelare som tidigare gått fotbollsgymnasiet för mångmiljonbelopp, senast Rasmus Jönsson, Joel Ekstrand och Marcus Nilsson.
 
- Ca 40 spelare som går / har gått på Filborna har spelat pojk- och juniorlandslagsfotboll för Sverige.
 
- Totalt har ca 45 spelare som genom åren deltagit i Filborna / HIF samarbetet blivit elitspelare på allsvensk eller Superettan nivå.
 
- Ansvariga skoltränare som nått elitstatus är Jörgen Lennartsson, Peter Swärdh, Hans Eklund, Per-Ola Ljung, Lars Bakkerud Christoffer Andersson, Alexander Tengryd, Àlvar och Àlvaro Santos
 
För frågor runt skolsamarbetet mellan Filbornaskolan och HIF finns kontaktuppgifter nedan
 
Mikael Dahlberg - Akademichef HIF
 
Anders Nilsson - Rektor Filbornaskolan