SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Helsingborgs IF
Filbornaskolan
HIF har sedan början på 1990-talet samarbetat med Filbornaskolan med en tydlig målsättning att få fram fler och bättre elitfotbollsspelare till föreningen. Då klubben märkte att spelare som i unga år blev A-lagsspelare hade svårt att hinna med både skola och elitsatsning, startades det 4-åriga programmet.

Detta med syfte att förbättra möjligheten till bra studieresultat kombinerat med en framgångsrik elitsatsning i fotboll. För HIF som allsvensk fotbollsförening är det av stor vikt att skapa förutsättningar för våra spelare att nå nationell elit, utan att ge avkall på skolan och detta möjliggörs på ett bättre sätt med det 4-åriga gymnasiealternativet.

Målsättningen är att utveckla spelarna både på och utanför plan, att ge en stabil social och skolmässig grund samtidigt med elitsatsning på fotboll.
 
Fotboll
 
- Träning bedrivs på Olympia mån 8.00, tisd och torsd, 10.00.
 
- Ansvariga för träningsupplägg är HIF:s egna tränare för berörda åldersgrupper U19 och U17.
 
- Med HIF-tränare som ansvariga skapas bättre förutsättningar att få en fotbollsmässig helhetsbild, då skolträning blir en tydlig och integrerad del av helhetsbilden för den individuella spelarutvecklingen.
 
- Den dagliga fotbollsträningen är individ och utvecklingsorienterad med ”Spelaren i centrum” tanken som en nyckelfråga.
 
- Spelare som tillhör A-truppen eller som skall lyftas från HIF Akademi för A-träning har samma träningstid som A-laget tisdagar och torsdagar, 10.00. A-laget kan också vid snabbt behov hämta spelare från skolträningen.
 
Skola
 
- Alla unga spelare som satsar på att bli elitspelare skall ha ”två ben” att stå på. Den fotbollsmässiga och skolan. Skulle inte elitsatsningen slå fullt ut är det för individens framtid viktigt att skolan fungerar så att man möjliggör en bra civil framtid.
- Idrottsprogrammets lärare har många egen bakgrund från elitidrott och det finns kontinuitet på lärarsidan över tid.
- Elev, förälder, skola och HIF har en överenskommelse att om elev riskerar underkänt i något ämne kan träningstid användas för att nå godkänd nivå.
 
Resultat
 
- I den A-trupp som 2011 vann SM-guld, hade 13 av 25 A-kontrakterade spelare gått på Filbornaskolans fotbollsgymnasium.
 
- 4 spelare från Filborna har representerat A-landslaget i officiella FIFA och UEFA matcher.
 
- 12 spelare från Filborna har representerat Sverige i A-landslag vänskapsmatcher och U-21 UEFA landskamper.
 
- 10 spelare från Filbornaskolan har blivit utlandsproffs.
 
- HIF har genom åren sålt spelare som tidigare gått fotbollsgymnasiet för mångmiljonbelopp, senast Rasmus Jönsson, Joel Ekstrand och Marcus Nilsson.
 
- Ca 40 spelare som går / har gått på Filborna har spelat pojk- och juniorlandslagsfotboll för Sverige.
 
- Totalt har ca 45 spelare som genom åren deltagit i Filborna / HIF samarbetet blivit elitspelare på allsvensk eller Superettan nivå.
 
- Ansvariga skoltränare som nått elitstatus är Jörgen Lennartsson, Peter Swärdh, Hans Eklund, Per-Ola Ljung och Lars Bakkerud.